El sedentarisme

Malauradament, el sedentarisme ha passat a ser un estil de vida predominant entre la població. El sedentarisme vol dir manca de moviment o d’activitat física important. L’OMS defineix com a inactives aquelles persones que realitzen menys de 90 minuts d’activitat física a la setmana.

Aquest mal hàbit cada cop és més habitual, ja que tendim a eliminar l’exercici físic en el nostre dia a dia. Tot el progrés social assolit durant els últims anys ens ha fet reduir la nostra activitat utilitzant molt més el cotxe o el transport públic per desplaçar-nos o utilitzant més la televisió i les noves tecnologies reduint així l’estona del temps d’oci que dediquem a fer. Segons l’OMS, almenys un 60% de la població no realitza l’activitat física necessària per obtenir beneficis per a la salut. A més, el nostre país és un dels quatre més sedentaris d’Europa. Que, per desgràcia, el sedentarisme sigui actualment molt comú entre gran part de la població, no significa que sigui positiu. El nostre organisme necessita moviment i el fet de no proporcionar-n’hi pot comportar importants riscos per a la salut. Fer activitat física regularment aporta benestar a la vegada que ajuda a prevenir malalties com la diabetis, la hipertensió, el sobrepès i l’obesitat, demències i, fins i tot, alguns tipus de càncer.

Com no parar l’activitat física a l’estiu

El moviment és vida! És molt important moure’s tant a l’estiu com a l’hivern, però és realment difícil sortir de casa o fer qualsevol mena d’exercici físic quan fa una calor insuportable.

Podem oferir alguns consells per continuar amb la nostra activitat física saludable malgrat les altes temperatures.

  • Primer de tot, caldria buscar una franja horària més saludable per fer exercici a l’exterior. Com serien les primeres i les últimes hores del dia, quan el sol no pica tant i la temperatura és molt més agradable i suportable.
  • Molt important hidratar-se bé. A l’estiu suem molt més i hem de respectar molt la hidratació del nostre cos per poder evitar problemes greus de deshidratació o altres relacionats.
  • A més, encara que sortim a hores on el sol no és tan fort, a l’estiu deixem sempre el nostre cos més al descobert, cal protegir-nos bé de les radiacions solars amb cremes de protecció i amb gorres o barrets per evitar els efectes nocius del sol sobre el nostre cos.
  • Finalment, si no podeu aconseguir modificar els horaris, cal fer exercici igualment, però a un lloc resguardat del sol com pot ser a casa o a un gimnàs. Sempre es pot trobar algun tipus d’alternativa, però el més important és evitar fer esforços físics a l’exterior a les hores on el sol escalfa amb força.
  • Aprofitar els mesos d’estiu per nedar a les piscines descobertes és sempre una bona alternativa, però com ja hem dit, amb bona protecció solar i evitant les hores centrals del dia.

Amb tot això volem remarcar la importància de realitzar activitat física durant tot l’any. L’estiu no ha de ser un moment on parar la nostra activitat, hem de seguir amb la nostra rutina saludable, però realitzant aquestes petites modificacions que evitaran que les altes temperatures i el fort sol de l’estiu ens afectin.

També et pot interessar

7 estratègies senzilles per incrementar l’activitat diària

Envelliment i exercici físic sense límits