Un factor important per tal de poder fer una alimentació sana, saludable i equilibrada és realitzar una bona compra alimentària. Mentre la fem, haurem de tenir en compte els productes que es compren i fer-ho d’una manera adequada.

Planificació del menú setmanal

Una bona planificació del menú setmanal comporta poder elaborar una llista de la compra i comprar aquells aliments que són necessaris per a dur a terme el pla de menú establert. Per això, també és important revisar la llista abans d’anar a comprar per tal de no comprar aliments que ja els tenim al rebost.

Productes de temporada i proximitat

Actualment podem consumir aliments que no són de temporada i que possiblement han fet un llarg viatge per arribar al supermercat. Sempre que sigui possible hem d’intentar consumir aliments de temporada i de proximitat per fomentar els productes frescos i potenciar el consum local.

Horari

Determinar l’hora d’anar a comprar també és molt important. Si anem a comprar amb l’estomac buit acabarem comprant més productes i més processats. I aquests, acostumen a ser aliments superflus en la nostra alimentació.

Valoració nutricional

Per això, hem d’aprendre a llegir les etiquetes nutricionals dels aliments. D’aquesta manera podrem fer una bona elecció. És important llegir la llista d’ingredients, que estan ordenats de major a menor quantitat. Després, fer una ullada a la taula de valoració nutricional, prestant atenció als sucres i greixos saturats del producte en relació amb el total. Hem de vigilar de no caure en la temptació d’aquella publicitat enganyosa o d’aquells productes amb les etiquetes ‘light’ o ‘zero’. Atès que, encara que el seu contingut sigui reduït en greixos o sucres, hem de valorar quins ingredients ens aporten i pensar si realment són necessaris pel nostre organisme. De vegades, només valorem si els productes engreixen o no i no tenim en compte la seva qualitat.

Nutriscore

Ben aviat tindrem un nou etiquetatge en els aliments per tal de poder identificar aquestes característiques: sucres, greixos saturats, sal, calories… Aquest nou sistema, anomenat Nutriscore, es basa en un semàfor de colors i ja està implementat en altres països com França i Bèlgica. L’objectiu és intentar conscienciar la població de la qualitat nutricional dels aliments per facilitar una bona elecció a l’hora de comprar els productes. Així, també poder reduir els índex d’obesitat i sobrepès de la població. Tot i així, serà amb el temps que podrem valorar si ha disminuït el consum d’aliments processats o si el nou sistema crea confusions a l’hora de fer la compra.

Llegiu bé les etiquetes dels aliments i organitzeu els menús per fer la compra. De ben segur que guanyareu en temps i salut!

També et pot interessar

Com fer la llista de la compra

Sabem el que mengem?