L’Hallux

En aquest Consell parlarem de l’Hallux, el nom propi que del primer dit del peu, el dit gros. És l’únic dit del peu que té nom propi, a diferencia dels de la mà.

Repassarem quins són els motius de consulta podològica més freqüents relacionats amb el Hallux, així com breus suggeriments a tenir en compte.

Quines afectacions pot tenir?

D’acord amb l’època d’estiu, és molt freqüent veure pacients que ens diuen  “tinc l’ungla engruixida i lletja, seran fongs?”, ja que fins ara portàvem els peus tancats, però ara que els volem ensenyar amb el calçat obert ens adonem que potser alguna cosa no va bé. El cert és que la majoria de vegades no són fongs, per això sempre serà millor consultar el podòleg abans de seguir un tractament farmacològic. Cal fer un cultiu amb mostra de l’ungla per determinar si hi ha infecció per fongs o no i, segons els resultat, determinar si cal fer un tractament farmacològic antimicòtic o esbrinar per què l’ungla té un aspecte diferent; potser a causa del tipus de sabata, a com caminem o fins i tot per quina activitat d’oci o esportiva practiquem.

Un altre motiu de consulta és pell seca, picor o vermellor. Hi ha dos factors a tenir en compte: la hidratació del peu i els problemes d’hiperhidrosi o excés de suor al peu. El podòleg valorarà si el problema és causat per una infecció per fongs a la pell, per la qual cosa caldrà fer un cultiu amb mostra, o si es pot millorar la hidratació de la pell amb l’aplicació d’una crema específica. La hiperhidrosi es pot donar també en pell molt seca, tot i que sembli contradictori. Per tant, en aquest cas també és el podòleg qui ens hauria d’aconsellar com tenir una pell saludable.

Altres patologies

Hi ha més patologies relacionades amb el primer dit del peu com pot ser Hallux Valgus (conegut com Galindó), Hallux Rígidus i Hallux Límitus (alteracions de la mobilitat), entre d’altres. També pot ser que un mal funcionament de l’Hallux ens provoqui patologies en altres part dels peu o del cos. És per això que recomanem que, davant del dubte o sospita de tenir algun problema al dit gros consulti al seu podòleg de confiança.

També et pot interessar

Ungles clavades: Com es poden evitar?

Operar els galindons amb cirurgia