El vertigen i el mareig són dos símptomes que poden ser confusos i preocupants i que poden afectar l’equilibri i la coordinació d’una persona, condicionant les activitats de la seva vida i el seu benestar.

El vertigen és una sensació de moviment o gir, com si l’habitació o l’espai on es troba una persona girés al seu voltant. És causat per alguna alteració en el sistema vestibular de l’oïda interna, la que controla l’equilibri i l’orientació espacial del cos.

El mareig és diferent. Normalment se’l descriu com una sensació més lleu de desequilibri o inestabilitat, com si una  persona estigués a punt de desmaiar-se. En aquest cas, l’habitació no gira, sino que és la persona la que se sent inestable o “com borratxa”.

 

Sensacions que provoquen el vertigen i el mareig

 

Tant les persones que pateixen marejos com les que experimenten episodis de vertigen poden tenir aquestes sensacions:

  • Sensació de girar o donar voltes
  • Inestabilitat
  • Visió borrosa o doble
  • Confusió
  • Mareig o nàusees
  • Pèrdua de l’equilibri
  • Dificultat per caminar o mantenir-se dempeus
  • Sudoració o palpitacions

 

Tractar el vertigen i el mareig

 

El tractament per al vertigen i el mareig dependrà de la causa subjacent del problema. En alguns casos, els símptomes poden desaparèixer per si sols, però en altres casos caldrà fer un tractament especialitzat. És per això que, a vegades, abans de poder començar un tractament com la rehabilitació vestibular, és necessària la consulta amb un metge especialitzat en trastorns de l’equilibri.

 

Què és la fisioteràpia vestibular?

 

La fisioteràpia vestibular és una branca de la fisioteràpia que, basant-se en l’evidència científica disponible, dissenya programes de rehabilitació per a ajudar les persones que pateixen vertigen i altres trastorns de l’equilibri. L’objectiu de la teràpia és ajudar el cervell a adaptar-se als canvis en l’equilibri i l’orientació espacial i així aconseguir que la persona pugui tornar a fer les seves activitats quotidianes.

La teràpia acostuma a incloure una combinació d’exercicis adaptats a la persona i dissenyats per ajudar a millorar la coordinació i l’estabilitat, així com per reduir la sensació de vertigen i altres símptomes relacionats. El tractament ha de ser personalitzat per adaptar-se a les necessitats individuals de cada pacient.

A banda del vertigen i els marejos, una altra conseqüència d’aquests és la por a caure o les caigudes freqüents. Aquest fet sol accentuar-se amb l’edat i també es pot tractar amb fisioteràpia vestibular per millorar la seguretat i l’equilibri.

També et pot interessar

El vertigen i l’oïda interna

Laringectomia: consells i recomanacions