En produir-se un embaràs la dona experimentarà grans canvis en el cos, tant a nivell hormonal com locomotor. Per aquest motiu és important conèixer quins canvis poden produir-se als peus, les conseqüències que poden tenir i com intentar evitar-les en la mesura que sigui possible.

Un dels factor més evidents i important d’un embaràs és l’augment de pes. Això repercutirà de forma directa en els peus provocant:

 1. Dolor a la zona de la planta del peu, sobretot amb més incidència a la zona del taló. Això passa perquè la forma de caminar s’altera per l’augment de pes.
 2. Sensació edematosa (inflor) de turmells i peus.
 3. Onicocriptosi (ungla clavada), sobretot amb més incidència al primer dit del peu. Pot estar provocada per un mal tallat unguial pel fet de no arribar bé al peu o per la modificació durant la marxa i la sensació edematosa del peu.

Pel que fa als canvis hormonals aquests podrien implicar:

 1. Un augment de la sudoració del peu.
 2. Sequedat, sobretot a la pell dels talons.

 

 

Les recomanacions per controlar els canvis als peus durant l’embaràs són:

 

 1. Realitzar el tallat unguial per un podòleg. D’aquesta manera es podrà evitar que les ungles es clavin i es podrà realitzar un seguiment exhaustiu del peu.
 2. Evitar mitjons amb gomes a la zona dels turmells.
 3. Utilitzar calçats de forma ampla per aportar més estabilitat al peu i amb un bon contrafort per proporcionar una bona subjecció al turmell i s’evitaran sabates estretes i talons alts.
 4. Aplicar crema hidratant específica per a peus diàriament i amb les característiques que el podòleg de confiança indiqui.
 5.  Banys amb contrast d’aigua calenta i freda.
 6. Intentar evitar sempre caminar descalça i en dutxes publiques utilitzar sempre xancletes per evitar infeccions víriques o fúngiques, ja que durant l’embaràs les opcions de tractaments farmacològics es veuen notablement reduïdes.