google-site-verification=tDLW85k1PtgsWiXxGFzhs04pjeNVRKnX_-hOvXnzHmg

Les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TICs) han desenvolupat un paper fonamental per a la salut i per a l’adherència als tractaments. Aquest concepte es coneix com a eHealth. A partir d’aquí va sorgir una branca d’aquest anomenada mHealth. que fa referència als recursos relacionats amb la salut que podem gestionar i utilitzar des del telèfon mòbil. Aquestes eines van des de l’ús dels missatges, passant per les aplicacions o el posicionament global (GPS), entre d’altres.

En l’actualitat existeixen un gran nombre d’aplicacions creades amb l’objectiu d’ajudar persones  perdre pes. La majoria proposen una dieta generalitzada o amb menús poc calòrics i fan recomanacions d’activitat física, però n’hi ha poques on hi hagi una interacció entre usuari – professional sanitari i que siguin personalitzades per a l’individu.  El dietista-nutricionista és el professional encarregat d’elaborar unes pautes alimentàries tenint en compte la complexitat de cada persona. Per aquest motiu, quan descarreguem una aplicació per dur a terme ‘una dieta’ online hem de valorar quin professional està oferint el servei.

La majoria d’aplicacions que es poden trobar actualment són d’activitat física, de càlcul calòric o de càlcul de l’índex de massa corporal. Les primeres es basen en incrementar l’activitat física diària. Això comporta una despesa energètica extra de l’habitual i per això es produirà una pèrdua de pes. El segon tipus d’aplicacions són les que calculen les calories ingerides de la persona, però sense tenir en compte si les calories consumides contemplen el percentatge adequat d’hidrats de carboni, greixos, proteïnes, vitamines i minerals. Per tant, es podrà produir una pèrdua de pes, però no d’una manera adequada. Això pot acabar produint un excés o dèficit nutricional. Per últim, les aplicacions del càlcul d’índex massa corporal, conegut com a IMC, només indiquen si una persona es troba en les classificacions habituals de normopes, sobrepès o obesitat, però cal recordar que una persona musculada pot presentar un ‘sobrepès’ segons l’IMC, ja que no té en compte la composició corporal.

Per tal de poder fer un tractament de pèrdua de pes online d’una manera adequada i fer-ho saludablement s’ha de buscar una aplicació o una TIC fiable, que ofereixi un tractament personalitzat en funció de  les pròpies característiques i que darrere hi hagi un dietista-nutricionista col·legiat.  A més, és necessari que hi hagi comunicació entre usuari – professional per tal de poder avaluar els objectius, el tractament, les dificultats -si n’existeixen-,  l’evolució i els resultats.