Actualment la diabetis està considerada una epidèmia a nivell mundial, amb una afectació de 415 milions de persones que la pateixen. Es preveu, a més, que tenint en compte el creixement anual d’aquesta malaltia, l’any 2040 hi haurà més de 642 milions de persones afectades.

Els podòlegs, de la mateixa manera que la infermeria d’Atenció Primària, tenen un paper important en el control de la malaltia i les possibles afectacions que pugui tenir els peus dels pacients amb diabetis.

Des de fa alguns anys, el Servei Català de la Salut ha posat en funcionament un protocol de visites podològiques adreçades a aquest perfil de pacients que acudeixen a les consultes podològiques derivats del seu Centre d’Atenció Primària. Gràcies a aquest servei, han pogut accedir al podòleg una gran quantitat de pacients que no ho feien de manera rutinària i, per tant, han pogut ser aconsellats i tractats de qualsevol patologia que presentin a nivell de peu.

 

Consells per a les persones amb diabetis

 

Fem un petit recordatori d’algunes pautes essencials per als peus dels pacients amb diabetis (Diabetis Mellitus).

  • En primer lloc, és important que anualment es realitzi un cribratge neuroisquèmic, que consisteix en una sèrie de proves que el podòleg realitzarà per detectar el grau de severitat que presenta el pacient i si presenta o no un peu de risc.
  • S’ha de parar també especial atenció a la hidratació del peu, l’estat de les ungles i el seu tallat, la higiene, la presència de deformitats òssies, de callositats, entre d’altres.
  • En referència al calçat, cal recordar que ha de ser apropiat a la mida i forma del peu, tenint en compte qualsevol deformitat òssia que el pacient pugui tenir, com per exemple, els galindons. És important preveure qualsevol tipus de fregament amb el calçat que pugui generar alguna ferida, recordem que existeixen al mercat sabates sense costures i de materials específics que s’adapten a aquest tipus de peu. Cal tenir en compte també que els mitjons siguin transpirables, de fibres naturals i sense costures.
  • És essencial fer una revisió diària tant a l’interior del calçat com al peu del pacient per comprovar que no hi hagi cap tipus de material ni pedra i que el peu segueix també en bon estat.
  • És molt aconsellable per a tots els pacients que acudeixin a la seva visita de control al CAP,  on infermeria farà una primera valoració i determinarà el nombre de visites que cada pacient podrà realitzar amb el seu podòleg. Serà en la visita amb l’especialista on qualsevol dubte serà resolt de manera molt personalitzada.

També et pot interessar

Operar els galindons amb cirurgia

Què vol dir el color de les ungles dels peus