Avui en dia és fàcil escoltar la veïna de l’escala comentar que va a “arreglar-se els peus” a l’esteticista o a la perruqueria del barri. Ho fa sense saber si el noi o la noia que els hi remenarà estan autoritzats a fer-ho i, el que encara és més important, si tenen els coneixements necessaris i el títol acadèmic que certifica que poden dur a terme aquesta tasca sanitària. Parlem d’intrusisme professional en Podologia.

Sabem que la majoria de vegades és el desconeixement del risc que suposa posar-se en mans d’algú aliè a la professió el que porta a aquestes persones a confiar-hi. A la meva consulta han arribat diversos pacients amb importants infeccions podals causades per una mala praxi, conseqüència directa d’una deficient higiene a l’hora de portar-la a terme. Pensem que en aquests llocs no es té consciència mèdica. Per tant, l’instrumental que s’utilitza no és tan sols inadequat, sinó que la majoria de vegades no es té cura d’esterilitzar-lo adequadament seguint l’estricte i rigorós protocol mèdic.

No és un fet que hagi de sorprendre’ns ni estranyar-nos. De la mateixa manera que cap de nosaltres aniria a una perruqueria a que ens revisessin la vista ni deixaríem que el nostre esteticista ens extragués la cera de l’oïda, per què han de rebre un tracte diferent els nostres peus? L’intrusisme professional en podologia, i també en general, no és tan sols una practica il·legal. Sinó que està degudament penalitzat per la llei, protegint el dret del ciutadà a rebre una assistència fiable i de qualitat. Per això, resulta summament important saber distingir entre el món de l’estètica i el de la sanitat, ocupant cadascun dels dos l’espai que els hi pertoca.

Actualment els estudis de podologia són un grau universitari de 4 anys. A més, amb una remarcable base pràctica que, un cop finalitzats i acreditats els estudis, als podòlegs se’ns reconeix el dret de diagnòstic i tractament autònom. Tot equiparant-nos a odontòlegs i al col·lectiu de metges. S’ha de constatar també que estem autoritzats a la lliure prescripció mèdica i legitimats a realitzar intervencions d’àmbit quirúrgic.

Malgrat l’existència d’aquestes pràctiques irregulars que desdibuixen el que ha de ser una adequada assistència sanitària, el que sí podem detectar els podòlegs és que cada vegada són més els ciutadans que tenen cura dels seus peus i confien el seu bon estat a un professional. Hem de tenir en compte que entre les habituals patologies que tractem, molts dels problemes de genolls, malucs i fins i tot d’esquena que podem patir les persones tenen el seu origen en una incorrecta trepitjada del nostre peu. Un argument prou important com per confiar el seu bon funcionament a l’experiència i coneixements del podòleg. L’únic especialista amb capacitat per diagnosticar i resoldre els problemes dels nostres peus.

També et pot interessar

Què pot fer un podòleg?

Peus plans en infants i adults