google-site-verification=tDLW85k1PtgsWiXxGFzhs04pjeNVRKnX_-hOvXnzHmg

És evident que la respiració és imprescindible, com altres funcions, per poder sobreviure, però s’ha de fer de forma correcta i evitar respirar per la boca. Diversos articles de logopèdia ens diuen que la respiració nasal facilita el creixement i desenvolupament facial de manera adequada, amb el creixement maxil·lar correcte i la postura adequada de la mandíbula, mitjançant l’acció de la musculatura, que aporta el contacte correcte entre arcades i afavoreix la postura de llavis, llengua i galtes.

 

Què passa si respirem per la boca

 

  1. El nas no pot fer la funció de filtre: El nas està preparat per fer la funció de filtre i, al mateix temps, per humidificar i escalfar l’aire que respirem. Si no l’utilitzem,  fa que no ens arribi amb les condicions adequades als nostres pulmons.
  2. El paladar creix de forma incorrecta: Quan respirem per la boca, la nostra estructura oral canvia de forma, ja que el paladar creix de forma estreta i alta, en lloc d’ample i baixa. Això significarà que les dents no tindran espai a l’arcada superior i es posicionaran de forma incorrecta i la mandíbula tendirà a desplaçar-se de forma anterior, donant lloc a una alteració oclusal.
  3. La musculatura vocal perd força: Si utilitzem la boca per respirar, la musculatura dels nostres llavis, de la llengua, com la que estabilitza la mandíbula, perden força i ens condicionen en els moviments per a la masticació, la parla, i la deglució, fent que aquestes funcions es realitzin de forma compensada, amb menys força i provocant més alteracions en la forma de l’estructura orofacial.
  4. Canvia la forma de la cara i l’estabilitat de la mandíbula: Respirar de forma oral també implica canvis en la posició del cap, fent-ne extensió i provocant descens mandibular. La llengua queda en posició baixa i, en ocasions, anterioritzada i la musculatura facial s’estira, donant lloc a cares llargues i mandíbules poc estables.
  5. Altera el son durant la nit: Durant la nit, la respiració oral implica alteració en les fases del son, fent que no es descansi de forma correcte, podent patir apnea obstructiva del son (SAOS) que provoqui, per exemple, hipertensió i/o alteració del ritme cardíac i que durant el dia es presenti somnolència diürna, cansament, dificultats per mantenir l’atenció, irritació o impulsivitat, entre d’altres.

Per tot això és molt important que si detectem una alteració en la respiració ens adrecem al professional adequat per fer una valoració. Ens podem adreçar a un otorrino per descartar o confirmar una alteració en la morfologia de l’estructura orofacial i a un logopeda per valorar si l’alteració és funcional i causada per un hàbit respiratori incorrecte i així poder fer una reeducació adequada.

També et pot interessar

Respiració oral infantil: causes, conseqüències i tractament

La importància d'una masticació adequada