Definició de masticació

 

La masticació és l’acte de mossegar, triturar i mastegar l’aliment. És considerada un procés fisiològic extremadament complex que implica activitats neuromusculars que depenen de l’evolució  del complex craniofacial, del sistema nerviós central i de l’oclusió dentaria.

Els principals objectius de la masticació són fragmentar els diversos aliments i preparar-los per a la deglució i digestió; promoure l’acció bactericida sobre els aliments per formar el bolus alimentari; propiciar el desenvolupament dels ossos maxil·lars, i mantenir els arcs dentaris amb l’estímul funcional.

Cal tenir en compte que és una funció apresa i d’extremada importància pel desenvolupament del sistema estomatognàtic, per aquest motiu cal realitzar-la de forma adequada.

 

Fases de la masticació

 

Incisió

La primera fase, és la incisió de l’aliment. S’ha de realitzar utilitzant les dents incisives i amb l’ajuda de la llengua i de la seva musculatura per preparar l’aliment per a la següent fase.

 

Trituració

La segona fase és la trituració. En aquest moment l’aliment es col·loca a la part posterior de la boca, per poder utilitzar els premolars i molars que són les peces dentals amb més força per poder triturar de forma adequada l’aliment, és imprescindible realitzar la masticació de forma bilateral alternada, i juntament amb la saliva crear el bol alimentari.

 

Polvorització

La tercera i última fase és la polvorització, on l’aliment es transforma en partícules encara més petites, gràcies a diferents accions musculars i dels molars.

 

Conseqüències de mastegar malament en infants

 

Actualment la nostra societat té una dieta bàsicament formada per aliments tous, ja que els aliments de consistència dura i/o forta són limitats. Això està provocant una evolució de l’òrgan bucofonador inadequada, ja que es produeix creixement, però la musculatura no guanya to al mateix ritme.

Per aquest motiu és important que l’aliment que donem als nostres fills tingui el volum i consistència adequada per a la seva edat i el seu òrgan bucofonador, i no allargar més temps del que es considera oportú l’aliment triturat i de fàcil masticació.

Les alteracions que pot provocar una masticació inadequada o basada en aliments tous poden ser:

  • Alteracions en el creixement general de l’òrgan bucofonador.
  • Asimetries facials per una masticació unilateral exclusiva, juntament amb alteracions en l’oclusió dental (mossegades creuades, alteracions de l’ATM, entre altres).
  • Dificultats de digestió per una masticació massa ràpida i  el bolus alimentari que s’empassa, no tenir ni la textura ni volum adequat per ser digerit de forma correcta.

 

Tractament a càrrec d’un professional de la logopèdia

 

El logopeda especialitzat en Motricitat Orofacial pot ajudar tant a prevenir aquestes dificultats, assessorant i treballant la introducció de nous aliments i textures en els infants en edats primerenques, com a reeducar la funció de la masticació per facilitar la seva realització adequada i poder evitar o solucionar les diferents alteracions en la musculatura orofacial.

També et pot interessar

Respiració oral infantil: causes, conseqüències i tractament

Hàbits orals lesius i les seves conseqüències