La veu és una eina imprescindible per a la comunicació humana. Segons algunes dades, entre un 5% i un 10% de la població dels països desenvolupats pateix lesions de la veu.

Algunes d’aquestes les lesions que apareixen a les cordes vocals son causades per l’abús i/o el mal ús de la veu. Quan el forçament de la veu és mantingut o intens acaba desencadenant lesions orgàniques en la part mucosa de la corda vocal. Estem parlant de lesions funcionals amb origen exclusivament mecànic que es desenvolupen per un mal funcionament de l’òrgan fonador, repercutint directament en la part més vulnerable: les cordes vocals.

Els nòduls vocals són una de les lesions benignes més habituals. Apareixen com a conseqüència de petits traumatismes continuats a causa de l’esforç en la veu. Sempre són dos (bilaterals) i se situen en la zona anterior o mitja de les cordes vocals. És una lesió evolutiva i de formació lenta que pot empitjorar i desencadenar altres trastorns de la veu.

 

Quins problemes provoquen els nòduls vocals?

 

Segons la mida i la consistència dels nòduls vocals es poden detectar els següents problemes:

  • Disfonia de llarga evolució amb presència d’aire a la veu i un timbre poc clar
  • Fatiga vocal progressiva
  • Veu parlada amb un to més greu
  • Dificultats per cantar, habitualment es perden aguts
  • Generalment augmenta el volum de la veu parlada i es fan comentaris com “sembla que estiguis cridant quan parles”

 

Tractament dels nòduls vocals

 

En cas d’obtenir un diagnòstic mèdic de nòduls vocals, tant l’otorrinolaringòleg com el logopeda decidiran el tipus de tractament a realitzar segons el moment evolutiu:

  • Si els nòduls son recents es recomana un repòs vocal relatiu, limitant les estones d’ús de la veu i evitant esforços vocals. A més, sempre es recomana el tractament logopèdic per  modificar els patrons funcionals alterats i evitar l’evolució negativa de la lesió.
  • Si els nòduls son antics es decideix habitualment una intervenció quirúrgica per eliminar la lesió. És també imprescindible la realització del tractament logopèdic preoperatori i postoperatori per evitar que tornin a sortir.

Malgrat el coneixement, moltes de les persones que pateixen disfonia no actuen de forma eficaç. És important saber que les patologies de la veu s’aborden de forma interdisciplinar, en equips formats per otorrinolaringòlegs, foniatres, logopedes, fisioterapeutes i psicòlegs.

La millor manera de cuidar la veu és fent-ne un bon ús. Els programes de prevenció de lesions de la veu son molt útils per a totes aquelles persones que requereixen l’ús de la veu en la seva activitat laboral.

 

Unitat de la Veu al servei dels professionals

 

La Unitat de la Veu de la Clínica Universitària de Manresa s’adreça, especialment, a totes aquelles persones que utilitzen la veu de forma professional, com mestres, comunicadors, comercials, telefonistes o cantants professionals o amateurs.

Està format per un equip multidisciplinari, format per otorinolaringòleg, logopedes de reconegut prestigi professional i fisioterapeuta, per tal de garantir un diagnòstic clar i objectiu de les alteracions vocals.

També et pot interessar

Consells per prevenir la fatiga vocal

Postura corporal i tècnica vocal