Quan caminem per la muntanya hem de tenir en compte un factor important i és el tipus de superfície sobre la que caminem. Sovint aquesta serà irregular i amb pujades i baixades accentuades. Per això, mentre caminem, s’haurà de modificar el gest que ha de realitzar el nostre peu per intentar evitar una lesió.

A continuació us proporcionem tot un seguit de consells per mantenir en bon estat els vostres peus i així poder gaudir d’un dia de senderisme a la muntanya.

 

Calçat per fer sedentarisme

  • El tipus de calçat ha de ser específic.
  • La sola ha de ser gruixuda, aproximadament d’uns 15 mm, per així poder evitar molèsties que puguin proporcionar els elements que es poden trobar durant la travessa.
  • La puntera ha de ser arrodonida i ha de dur una protecció important a la zona dels dits.
  • El sistema de tancament haurà de ser llarg, mitjançant cordons per així assegurar una bona estabilitat durant la marxa.
  • Si utilitzeu plantilles fetes a mida, no oblideu introduir-les dintre del calçat.
  • El calçat ha de ser sempre de la talla que es gasta de forma habitual. No utilitzeu mai un numero de calçat menor o major, ja que això pot comportar l’aparició de lesions com hematomes subunguials o butllofes.
  • No estrenar mai un calçat nou si es té pensat realitzar una travessa de llarga durada. És millor fer l’adaptació del calçat de forma progressiva, en sortides que no comportin gaires kilòmetres.

Mitjons de cotó

Actualment, al mercat es poden trobar una gran varietat de mitjons específics per modalitats esportives. En aquest cas, ens interessen uns mitjons amb característiques antilliscants i antibutllofes. I que de forma paral·lela, estiguin fabricats majoritàriament amb cotó per afavorir la transpiració. Hem de tenir present que aquest tipus de mitjó no impedirà que apareguin aquests tipus de lesions, però farà que costi més.

Hidratació dels peus

La hidratació dels peus és clau, tant de forma prèvia a l’activitat esportiva, com de forma posterior. Setmanes abans de realitzar la travessa es recomanable aplicar crema hidratant de forma diària per tenir la pell hidratada i intentar minimitzar l’aparició de lesions dèrmiques. Tanmateix, el mateix dia de la travessa no s’aplicarà crema hidratant per evitar el lliscament del peu dintre del calçat. 

Manteniment dels peus i prevenció de possibles lesions

El primer que hem de tenir en compte és l’estat dels peus. Dues setmanes abans de la travessa, aproximadament, és convenient realitzar una visita al podòleg de confiança per realitzar un tallat unguial. Tallar les ungles rectes, evitant talls arrodonits que poden afavorir que l’ungla es pugui clavar durant les baixades) i eliminar les hiperqueratosis, més conegudes com pell morta.

També et pot interessar

5 consells per prevenir lesions als peus en el senderisme

Consells per evitar lesions