En la pràctica del running, el peu és un element clau, perquè ha de suportar carregues elevades i està exposat a canvis en la superfície. Per aquest motiu, és important entendre els factors que ens poden ajudar quan sortim a córrer per evitar futures lesions i al mateix temps millorar el rendiment esportiu.
Tot seguit, presentem, en forma de guia, consells per tenir cura dels peus durant la carrera, tot i que molts d’ ells es poden aplicar en diferents modalitats esportives.
1. La petjada del peu
Prones o supines? La famosa pregunta que tot runner s’ha fet en algun moment. Aquesta pregunta la podem contestar gràcies a un estudi biomecànic de la marxa i la carrera, que inclou una bateria de tests per valorar la funcionalitat de tota l’extremitat inferior. D’aquesta manera podem intentar evitar futures lesions com, fascictis plantar, periostitis tibial, tendinitis aquiliea o entorsis ( torçada de turmell).
2. Les vambes
És de vital importància escollir una vamba adient per a la pràctica esportiva i, de la mateixa manera, no estrenar-les mai en una competició. Els factors més importants per escollir-les bé són conèixer el teu pes, el tipus de superfície on córrer (asfalt o trail), els kilòmetres que es poden fer de mitjana i, la més important, que sigui de la talla idònia tenint present que durant la pràctica esportiva el peu sempre augmenta una mica la seva mida.
3. Els mitjons
La seva funció principal és permetre una bona evacuació de la suor i evitar l’aparició de butllofes per fricció. Al mercat hi ha una gran diversitat de materials en funció del tipus de peu i dels kilòmetres que es corrin. D’aquesta manera trobarem materials tant diversos com:
- Cotó: no és recomanable, ja que absorbeix la suor i provoca l’aparició de butllofes.
- Poliester, poliamida: presenten una bona transpiració, s’adapten molt bé al peu i expulsen la suor. La part negativa és que augmenten la sensació de calor.
- Polipropilé: és resistent, lleuger, transpirable i s’adapta bé al peu. És un material molt adient per a corredors que fan distàncies llargues.
Com podeu veure, tan important és una bona vamba com un bon mitjó.
4. Tallat unguial
Les ungles s’han de tallar de forma recta, mai en punta rodona, ja que pot afavorir l’aparició d’onicocriptosis (ungla clavada). En el cas de no saber fer un bon tallat és important anar al podòleg per revisar l’estat de les ungles i que us ensenyi com tallar-les de manera correcta.
5. Observació del peu
És recomanable aplicar crema hidratant específica cada dia per frenar l’aparició de clivelles i/o petites ferides, ja que són una porta d’entrada a infeccions bacterianes, víriques i fúngiques.
Després de cada entrenament, és important inspeccionar el peu amb atenció per poder identificar l’aparició de petites lesions, com butllofes, o bé l’aparició d’alguna ungla negra com a conseqüència del gest esportiu amb l’impacte amb la vamba.
Davant de qualsevol dubte, aconsellem visitar al vostre podòleg de referència per realitzar l’examen adient.
També et pot interessar
7 estratègies senzilles per incrementar l’activitat diària
Evitar la depressió, l'ansietat o la demència amb activitat física
Webmàster i técnics de SEO