En produir-se un embaràs la dona experimentarà grans canvis en el cos, tant a nivell hormonal com locomotor. Per aquest motiu és important conèixer quins canvis poden produir-se als peus, les conseqüències que poden tenir i com intentar evitar-les en la mesura que sigui possible.

Un dels factor més evidents i important d’un embaràs és l’augment de pes. Això repercutirà de forma directa en els peus provocant:

  1. Dolor a la zona de la planta del peu, sobretot amb més incidència a la zona del taló. Això passa perquè la forma de caminar s’altera per l’augment de pes.
  2. Sensació edematosa (inflor) de turmells i peus.
  3. Onicocriptosi (ungla clavada), sobretot amb més incidència al primer dit del peu. Pot estar provocada per un mal tallat unguial pel fet de no arribar bé al peu o per la modificació durant la marxa i la sensació edematosa del peu.

Pel que fa als canvis hormonals aquests podrien implicar:

  1. Un augment de la sudoració del peu.
  2. Sequedat, sobretot a la pell dels talons.

 

 

Les recomanacions per controlar els canvis als peus durant l’embaràs són:

 

  1. Realitzar el tallat unguial per un podòleg. D’aquesta manera es podrà evitar que les ungles es clavin i es podrà realitzar un seguiment exhaustiu del peu.
  2. Evitar mitjons amb gomes a la zona dels turmells.
  3. Utilitzar calçats de forma ampla per aportar més estabilitat al peu i amb un bon contrafort per proporcionar una bona subjecció al turmell i s’evitaran sabates estretes i talons alts.
  4. Aplicar crema hidratant específica per a peus diàriament i amb les característiques que el podòleg de confiança indiqui.
  5.  Banys amb contrast d’aigua calenta i freda.
  6. Intentar evitar sempre caminar descalça i en dutxes publiques utilitzar sempre xancletes per evitar infeccions víriques o fúngiques, ja que durant l’embaràs les opcions de tractaments farmacològics es veuen notablement reduïdes.

També et pot interessar

Cuidar el sistema immunològic amb una bona alimentació

Com cuidar la veu per evitar lesions