Tallers i xerrades de nutrició
El Servei de Dietètica i Nutrició de la CU+ ofereix un ampli ventall de propostes de tallers i de xerrades nutricionals. Tant poden ser adreçats a escoles, empreses o altres col·lectius.
Tallers de nutrició per a adults i empreses
Alimentació saludable
INTRODUCCIÓ
A vegades per falta de coneixement pensem que portem a terme una alimentació saludable. Però sabem estructurar adequadament els nostres menús? Organitzem els nostres àpats? Sabem què menjarem cada dia de la setmana? Aquest taller consisteix en poder resoldre totes aquestes qüestions.
OBJECTIUS
Estructurar un menú saludable diari i setmanal
DESCRIPCIÓ
A partir de la piràmide dels aliments aprenem a estructurar un menú saludable, diari i setmanal, per a poder elaborar els menús setmanals de casa. La sessió consisteix en una classe magistral i posteriorment es durà a terme l’elaboració escrita d’un menú saludable amb les seves característiques.
DURADA
2h
ADREÇAT
Persones que estiguin interessades en aprendre com ha de ser una alimentació saludable a partir d’aprendre a estructurar els menús.
PREU DEL TALLER
A consultar.
Alimentació de carmanyola
INTRODUCCIÓ
Cada vegada més, la societat està prenent consciència de la importància d’una alimentació saludable pels beneficis sobre la salut. Però es pot dur a terme una bona alimentació dinant cada dia de carmanyola a la feina? Amb aquest taller es vol aconseguir l’aprenentatge d’una alimentació equilibrada dissenyant menús equilibrats per poder-se emportar a la feina amb la carmanyola.
OBJECTIUS
Realitzar una alimentació saludable a partir de dinars/sopars de carmanyola
Aprendre a elaborar plats únics i combinats de manera equilibrada.
DESCRIPCIÓ
Introducció a una alimentació saludable. Alimentació de carmanyola: com organitzar-se, com comprar, com elaborar els plats perquè siguin saludables, receptari.
Preparar-se la carmanyola (àpat fred) i poder-la gaudir.
DURADA
1:30 – 2h.
ADREÇAT
Persones que habitualment dinen o sopen de carmanyola i busquen equilibrar la seva alimentació.
RECOMANACIONS
Avisar amb anterioritat si hi ha alguna persona té una al·lèrgia o intolerància alimentària per poder portar aliments substitutius i poder gaudir també de l’activitat.
Cada persona haurà de portar: una carmanyola, forquilla, ganivet, cullera, aigua, i tovalló.
PREU DEL TALLER
A consultar
Cuina en fred
INTRODUCCIÓ
No tinc temps per cuinar és una de les ‘excuses’ que s’utilitza quan no s’està fent una alimentació saludable. Però en aquest taller s’elaboraran diferents receptes que no necessiten cuinar els aliments i poden ser saludables per emportar-se a una carmanyola o per un sopar ràpid.
OBJECTIUS
Preparar tres plats; una crema, una torrada o amanida i unes postres sense haver d’utilitzar els fogons.
Aprendre a treballar en equip.
DESCRIPCIÓ
Es realitzen diferents grups on cada un d’ells té 3 receptes; una crema freda, una amanida o una torrada i unes postres.
Una vegada cada grup hagi acabat, s’exposaran els diferents plats i després hi haurà una votació del plat més ben exposat i treballat. Aquest taller consisteix en fer treball per equip i d’aquesta manera es busca la competitivitat entre els grups. El grup guanyador s’emportarà un premi que s’acordarà amb anterioritat.
DURADA
1:30h.
ADREÇAT
Taller d’alimentació i cuina diferent on la manipulació dels aliments la realitzen els participants.
Empreses per fer integració – cooperació d’equip.
RECOMANACIONS
Avisar amb anterioritat si algun participant té al·lèrgia o intolerància alimentària per poder portar aliments substitutius i poder gaudir també de l’activitat.
Disposar d’un espai el qual hi hagi a prop una pica per rentar utensilis.
PREU DEL TALLER
A consultar
L'esmorzar saludable
INTRODUCCIÓ
L’esmorzar és un dels àpats principals del nostre dia a dia. Fa hores que l’organisme no ingereix cap aliment i s’ha de posar en marxa pel què es prepara de dia. Així que és necessari tenir energia d’una forma saludable per a poder assolir les diferents tasques i amb el millor rendiment.
OBJECTIUS
Fomentar l’esmorzar ‘saludable’ a casa.
Conèixer els diferents grups d’aliments que formen l’àpat.
Desmitificar aquells aliments considerats com a saludables sent superflus.
Potenciar la fruita dins de l’esmorzar i com opció de mig matí.
DESCRIPCIÓ
La primera part del taller és l’explicació de la importància d’un esmorzar saludable, quins beneficis dóna a l’organisme i de quins aliments estan formats.
A posteriori, la part pràctica del taller, consisteix en fer petits grups i preparar un esmorzar saludable que després menjaran.
DURADA
1:30h.
ADREÇAT A
Persones que habitualment no realitzen aquest àpat o busquen alternatives per variar / ampliar la seva alimentació.
RECOMANACIONS
Avisar amb anterioritat si hi ha alguna persona té al·lèrgia o intolerància alimentària per poder portar aliments substitutius i poder gaudir també de l’activitat.
L’esmorzar consisteix en:
· Fruita de temporada
· Muesli de cereals / pa integral
· Fruits secs
· Begudes vegetals / llet de vaca
· Alvocat, hummus de cigrons, vegetal
PREU DEL TALLER
A consultar
ALTRES
Aquest taller es pot unificar amb el taller de ‘Berenar Saludables’.
Berenar saludable
INTRODUCCIÓ
El berenar és un refrigeri el qual a vegades no li donem massa importància ja que tenim coses a fer. Però després ens trobem que encara no és l’hora de sopar i ja tenim gana i llavors no sabem si hem de menjar o “picar” alguna cosa o què s’ha de fer.
OBJECTIUS
Conèixer la importància del berenar i quines opcions són les més saludables.
DESCRIPCIÓ
La primera part del taller és l’explicació de la importància d’un berenar saludable.
A posteriori, la part pràctica del taller, consisteix en fer petits grups i preparar un berenar saludable que després menjaran.
DURADA
1:30h.
RECOMANACIONS
Avisar amb anterioritat si hi ha alguna persona que tingui al·lèrgia o intolerància alimentària per poder portar aliments substitutius i poder gaudir també de l’activitat.
El berenar consisteix en:
· Fruita de temporada
· Muesli de cereals
· Fruits secs
· Begudes vegetals / llet de vaca
· Alvocat, hummus de cigrons, vegetal
PREU DEL TALLER
A consultar.
ALTRES
Aquest taller es pot unificar amb el taller de ‘Esmorzars Saludables’.
Etiquetes nutricionals
INTRODUCCIÓ
Cada vegada més anem informant-nos sobre com llegir, interpretar i entendre les etiquetes nutricionals dels diferents productes alimentaris. Tot i així és una tasca que s’hauria de fer en cada compra que es realitza tot i que s’ha de dedicar una estona.
OBJECTIUS
Aprendre a llegir les etiquetes nutricionals per així poder escollir millor els productes.
DESCRIPCIÓ
La primera part del taller és l’explicació dels aspectes que s’han de tenir en compte alhora de llegir les etiquetes nutricionals dels productes i també conèixer els diferents ingredients. La segona part es dedica a fer una valoració de les etiquetes nutricionals de diferents productes alimentaris i poder-ne fer una crítica constructiva.
DURADA
1:30h.
ADREÇAT
Persones amb ganes de conèixer els ingredients i productes que consumeixen i poder-los ‘etiquetar’ fent una crítica constructiva
RECOMANACIONS
Es poden aportar etiquetes nutricionals de productes que estiguin a casa i que tenen confusió sobre si són ‘saludables’.
PREU DEL TALLER
A consultar.
ALTRES
Aquest taller es pot unificar / complementar amb el taller de ‘COM FER UNA COMPRA SALUDABLE’
Com fer una compra saludable
INTRODUCCIÓ
Anar a comprar al mercat / supermercat sembla una tasca senzilla però algunes vegades acabem comprant coses que no estaven previstes. Sabem per què les comprem? I tots els productes alimentaris són el més saludable possible? Aneu a fer la compra amb una llista?
OBJECTIUS
Elaborar una llista de compra saludable
DESCRIPCIÓ
Aquest taller consisteix en donar unes pautes bàsiques per tal de poder organitzar la llista de la compra i fer-ho amb els aliments més saludables possibles.
DURADA
1 h.
ADREÇAT
Persones que estiguin interessades en aprendre com ha de ser una alimentació saludable i quins aliments són més recomanats i com escollir-los
PREU DEL TALLER
A consultar.
ALTRES
Aquest taller es pot unificar / complementar amb el taller de ‘ALIMENTACIÓ SALUDABLE’ i ‘ETIQUETES NUTRICIONALS’
Alimentació en l'embaràs i la lactància
INTRODUCCIÓ
L’embaràs és una de les etapes on les dones comencen a valorar molt més la seva alimentació per tal de nodrir adequadament el nadó.
OBJECTIUS
Conèixer els canvis morfològics que es donen al cos de la dona i els canvis nutricionals que aquests comporten.
DESCRIPCIÓ
Aquest taller consisteix en donar unes pautes bàsiques en aquestes diferents fases de la vida.
DURADA
1:30h.
PREU DEL TALLER
A consultar.
ALTRES
Aquest taller es pot unificar / complementar amb el taller de ‘ALIMENTACIÓ SALUDABLE’ i ‘ALIMENTACIÓ EN LA PRIMERA INFÀNCIA’
Alimentació en la primera infància i infantil
INTRODUCCIÓ
Una vegada han passat els primers 6 mesos des de que va néixer, quina alimentació haig de seguir? Començo per les verdures? Per la fruita? A trossets? Puc continuar amb la lactància materna?
OBJECTIUS
Conèixer les necessitats nutricionals dels nadons i l’alimentació a seguir fins els 3 anys de vida.
DESCRIPCIÓ
És un moment on es produeixen un gran desenvolupament pel nadó i també la seva alimentació. És el moment de conèixer aquestes demandes nutricionals i alhora d’iniciar uns hàbits alimentaris saludables.
DURADA
1:30h
ADREÇAT
Famílies i mestres
PREU DEL TALLER
A consultar.
ALTRES
Aquest taller es pot unificar / complementar amb el ‘ALIMENTACIÓ SALUDABLE’ i ‘ALIMENTACIÓ EN EDAT ESCOLAR’
Alimentació en l'envelliment
INTRODUCCIÓ
Envellir és un procés complex que depèn de varis factors i que no arriba a la mateixa edat ni de la mateixa manera per tothom.
Envellir de manera saludable significa poder mantenir el millor estat de salut possible mantenint un estil de vida saludable: una bona alimentació i està actius.
OBJECTIUS
Conèixer els diferents aspectes nutricionals de les persones grans per tal de millorar la seva alimentació.
DESCRIPCIÓ
En aquesta etapa, una vegada més, l’alimentació té un paper clau ja que continua sent una prevenció a possibles malalties i també en la millora de la qualitat de vida.
DURADA
1:30h
ADREÇAT
Persones que volen seguir una alimentació saludable i/o persones cuidadores a aquest col·lectiu. També a residències.
PREU DEL TALLER
A consultar.
ALTRES
Aquest taller es pot unificar / complementar amb el ‘ALIMENTACIÓ SALUDABLE’
Dietes d'aprimament i mites alimentaris
Puc perdre 5 kg en 15 dies? I 10 kg abans d’estiu? I si segueixo la dieta ‘del pomelo’? Puc fer la dieta de la meva veïna?
OBJECTIUS
Entendre com s’ha de portar a terme una dieta d’aprimament i les seves característiques.
DESCRIPCIÓ
Aquest taller consisteix en donar unes pautes bàsiques per tal d’iniciar una dieta d’aprimament de manera saludable i no caure en els falsos mites alimentaris i les seves dietes miraculoses.
DURADA
2 h.
ADREÇAT
A totes aquelles persones que estiguin interessades en fer una pèrdua de pes saludablement.
PREU DEL TALLER
A consultar.
ALTRES
Aquest taller es pot unificar / complementar amb el ‘ALIMENTACIÓ SALUDABLE’
Tallers i xerrades de nutrició per a infants i adolescents
El sistema digestiu
Per tal de poder entendre com és d’important l’alimentació saludable per tal de nodrir-nos de manera adequada s’ha de conèixer com funciona el sistema digestiu, quins són els òrgans que en formen part i quines funcions tenen.
OBJECTIUS
Conèixer el sistema digestiu; els seus òrgans i les seves funcions.
DESCRIPCIÓ
La primera part del taller consta d’una explicació del sistema digestiu, quin és el recorregut dels aliments i quina funció tenen els òrgans durant el procés de la digestió i absorció dels nutrients.
A posteriori, la part pràctica del taller, se’ls entrega als infants un davantal amb la silueta del sistema digestiu on han d’enganxar les parts del cos que formen part del sistema digestiu.
DURADA
1h (1:30 amb complementaria brotxeta de fruita)
ADREÇAT
Cicle infantil (P3, P4 i P5) i Cicle Inicial
RECOMANACIONS
Aquest taller es pot complementar elaborant una brotxeta de fruita.
Avisar amb anterioritat si hi ha algun nen/a que tingui al·lèrgia o intolerància alimentària per poder portar aliments substitutius i poder gaudir també de l’activitat.
PREU DEL TALLER
A consultar
Els grups d'aliments i la piràmide
Els aliments estan agrupats segons unes característiques nutricionals i segons les quantitats que els individus en necessitem.
OBJECTIUS
Conèixer els diferents grups d’aliments i classificar-los segons el seu origen
Elaborar una piràmide alimentària
DESCRIPCIÓ
La primera part del taller consta d’una explicació dels diferents grups d’aliments, la funció que tenen al nostre organisme i les vegades que se’n ha de consumir, diari o setmanal o ocasional.
A posteriori, la part pràctica del taller, consisteix en fer petits grups on cada grup d’ells tindrà una piràmide d’aliments ‘buida’ i hauran d’omplir-la amb fitxes d’aliments.
DURADA
1 – 1:30h.
ADREÇAT
Cicle infantil i primària
RECOMANACIONS
Aquest taller es pot complementar elaborant una brotxeta de fruita o fent un tastet de diferents aliments.
Avisar amb anterioritat si hi ha algun nen/a que tingui al·lèrgia o intolerància alimentària per poder portar aliments substitutius i poder gaudir també de l’activitat.
PREU DEL TALLER
A consultar
Alimentació saludable
INTRODUCCIÓ
A vegades per falta de coneixement pensem que estem portant a terme una alimentació saludable. Però sabem estructurar adequadament els nostres menús? Organitzem els nostres àpats? Sabem què menjarem cada dia de la setmana? Aquest taller consisteix en poder resoldre totes aquestes qüestions.
OBJECTIUS
Conèixer els grups d’aliments que han de formar part dels principals àpats (‘mètode del plat’)
Planificar el menú genèric setmanal
DESCRIPCIÓ
La primera part del taller consta de fer un petit recordatori dels diferents grups d’aliments i les seves funcions a través de la piràmide dels aliments. A partir d’aquesta s’estructura el menú d’un dia saludable.
A posteriori, la part pràctica del taller, consisteix en fer petits grups on cada grup d’ells tindrà una piràmide d’aliments ‘buida’ i hauran d’omplir-la amb fitxes d’aliments.
DURADA
1:30h.
ADREÇAT
Cicle infantil i primària
RECOMANACIONS
Aquest taller es pot complementar elaborant un tast dels diferents grups d’aliments.
Avisar amb anterioritat si hi ha algun nen/a que tingui al·lèrgia o intolerància alimentària per poder portar aliments substitutius i poder gaudir també de l’activitat.
PREU DEL TALLER
A consultar
L'esmorzar saludable
INTRODUCCIÓ
L’esmorzar és un dels àpats principals del nostre dia a dia. Fa hores que l’organisme no ingereix cap aliment i s’ha de posar en marxa pel què es prepara de dia. Així que és necessari tenir energia d’una forma saludable per a poder assolir les diferents tasques i amb el millor rendiment.
OBJECTIUS
Fomentar l’esmorzar ‘saludable’ a casa.
Conèixer els diferents grups d’aliments que formen l’àpat.
Desmitificar aquells aliments considerats com a saludables sent superflus.
Potenciar la fruita dins de l’esmorzar i com opció de mig matí a les escoles.
DESCRIPCIÓ
La primera part del taller és l’explicació de la importància d’un esmorzar saludable, quins beneficis dóna a l’organisme i de quins aliments estan formats.
A posteriori, la part pràctica del taller, consisteix en fer petits grups i preparar un esmorzar saludable que després menjaran.
DURADA
1:30h.
ADREÇAT
Cicle infantil i primària
RECOMANACIONS
Avisar amb anterioritat si hi ha algun nen/a que tingui al·lèrgia o intolerància alimentària per poder portar aliments substitutius i poder gaudir també de l’activitat.
PREU DEL TALLER
A consultar
Trastorns de la conducta alimentària
INTRODUCCIÓ
Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) són trastorns mentals caracteritzats per un comportament patològic davant la ingesta del menjar i una obsessió pel pes. L’adolescència és una de les etapes de més risc enfront aquests trastorns ja que es dóna un canvi físic i de la imatge corporal.
OBJECTIUS
Conèixer els diferents TCA
Saber detectar conductes de risc per poder prevenir un possible TCA d’un company o companya
Saber fer crítica dels anuncis publicitaris i els canons de belles
DESCRIPCIÓ
La primera part del taller es realitza la part teòrica sobre els Trastorns de la Conducta Alimentària; quins són aquests, les seves característiques, els símptomes i els signes d’alarma per poder-los detectar.
La part pràctica s’exposa diferents anuncis publicitaris i s’inicia un debat sobre aquestes per tal de què se’n faci una crítica.
A posteriori, s’ofereix als alumnes realitzar consultes de manera individualitzada.
DURADA
1:30h.
ADREÇAT
Cicle de secundària, Batxillerat i famílies amb fills adolescents
PREU DEL TALLER
A consultar

Per a més informació i sol·licitar algun dels tallers contacta amb:
Georgina Bermúdez
gbermudez@umanresa.cat