La fisioteràpia respiratòria és una de les especialitats de la fisioteràpia. Encara hi ha poca gent que en conegui l’existència i encara menys que sàpiga a qui va dirigida i quins són els seu objectius. A continuació plantegem una sèrie de respostes a preguntes bàsiques sobre aquesta especialitat.

 

Què és la fisioteràpia respiratòria?

 

Consisteix en la utilització de tècniques variades, majoritàriament per disminuir l’excés de secrecions pulmonars. Una d’elles és l’aerosolteràpia, en la qual es fa respirar un gas al pacient per modificar la consistència de la mucositat.

Per altra banda, existeixen tècniques de drenatge manual amb les quals s’intenta eliminar secrecions. A més, es fan exercicis de respiració (o jocs, si es fa amb nens) tant per millorar la respiració com per eliminar secrecions i exercicis de reentrenament de l’esforç amb pacients crònics.

A qui va dirigida?

 

La fisioteràpia respiratòria s’aplica a pacients de totes les edats i amb diferents patologies.

S’utilitza en el tractament de nadons i nens amb bronquiolitis, bronquitis, asma, fibrosis quística i bronquitis crònica, entre d’altres. Però també serveix per a pacients adults amb malalties cròniques com la bronquièctasi o la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC).

 

Per a què serveix la fisioteràpia respiratòria?

 

La fisioteràpia respiratòria pot tenir diferents objectius en funció del pacient. En la majoria dels casos es fa servir per reduir l’obstrucció bronquial, és a dir, disminuir l’excés de mucositat dins del pulmó provocat per la patologia. Això no eliminarà la malaltia, però sí permetrà millorar la qualitat de vida del pacient durant aquesta etapa (més facilitat per respirar, millora del son i de la gana).

 

Quan s’ha de consultar un fisioterapeuta respiratori?

 

S’aconsella realitzar sessions de fisioteràpia respiratòria quan tenim dificultats respiratòries per excés de mucositat o, de manera més regular, en casos de patologies cròniques com la bronquièctasis i la MPOC. El Servei de Fisioteràpia de la Clínica Universitària de Manresa ofereix el tractament de malalties que afecten l’aparell respiratori i també organitza un grup d’activitat física dirigit a persones que han superat la covid-19 i amb patologies respiratòries o cardíaques cròniques.

També et pot interessar

Fisioteràpia respiratòria i bronquiolitis en nadons

Fisioteràpia, una aliada contra el bruxisme