Aquests dies de confinament segurament hem passat més estones cuinant i provant noves receptes, nous aliments i fent algun pastisset! Una vegada més, la higiene alimentària i la personal tornen a ser un factor importantíssim per tal de poder evitar contaminar els aliments. Els microorganismes (bacteris, virus, paràsits), en principi, sempre hi ha l’excepció, són invisibles a l’esser humà. Per tant, són els més perillosos, ja que no sabem si hi són, si s’estan reproduint o simplement no es troben en l’aliment. I per això, és tan important PREVENIR per evitar una malaltia d’origen alimentari, les anomenades toxiinfeccions alimentàries.  

Moment de la compra

El primer consell és que aneu al mercat amb la llista de la compra prèviament feta per tenir una bona organització. Hem de començar la compra pels productes en sec i acabar amb els que comprem refrigerats o congelats, per evitar que es trenqui la cadena del fred. Per aquest motiu, és aconsellable que utilitzem bosses refrigeradores perquè l’aliment aguanti la temperatura fins que arribi a casa. Com més breu sigui el temps que estan fora de la nevera o el congelador, millor.  

La nevera

Una vegada som a casa, emmagatzemarem els aliments. A dia d’avui, les neveres ja ens indiquen on s’han de col·locar segons les seves característiques.

  • A la porta hi guardarem aquells que no requereixin tanta temperatura de fred: la llet, els ous, les begudes, les mantegues o les melmelades.
  • A la part baixa, als calaixos, hi col·locarem les hortalisses, les verdures i la fruita. En aquests calaixos la temperatura és una mica més elevada i aquests aliments no requereixen tant fred.
  • A la primera estanteria hi aniran aquells aliments que necessiten ‘més fred’ i els que no estiguin cuinats (crus).
  • A sobre, hi posarem els aliments a punt per cuinar i els làctics.
  • I, a dalt de tot, aquells que ja estiguin cuinats o ens hagin sobrat pequè no requereixen tanta refrigeració.

Les carmenyoles

Una altra recomanació és que els aliments que guardem a la nevera estiguin en carmanyoles i ben tapats per evitar possibles contaminacions. I, sobretot, seguir el concepte FIFO (First In, First Out). És a dir, primer s’ha de consumir allò que fa més dies que ha entrat a la nevera, per evitar que es faci malbé.

Congelació i descongelació

La temperatura de la nevera hauria d’estar entre 0 i 5ºC i  el congelador -18ºC. Els bacteris a temperatura de congelació no moren i per això és molt important que sempre intenteu descongelar els aliments amb temps i a la nevera.  

Cuinar bé els aliments

Per altra banda, els microorganismes no sobreviuen a altres temperatures i per això és important cuinar bé els aliments. No fent “volta i volta”. Aquests microorganismes es comencen a desestabilitzar a partir dels 65ºC. Per això, és important que estiguin ben cuinats per reduir el microorganismes patògens, si existeixen, i evitar així les toxiinfeccions alimentàries. Si s’han de consumir aliments crus, com el ‘sushi’ o el ‘tartar’, sempre s’han de congelar el peix i la carn. Si es consumeixen amanides o verdures crues, com el gaspatxo, aquestes s’han de netejar amb ‘lleixiu alimentari’.  

Aquestes són maneres de consumir els aliments amb major seguretat. El risc zero no existeix, però una bona higiene, tant personal com alimentària, és la millor manera de prevenir! 

També et pot interessar

Cuidar el sistema immunològic amb una bona alimentació

Sabem el que mengem?